Tulosta

Viipale Historiaa

8Elettiin vuotta 1958 kun leipurimestari Kaarina Holtinkoski perusti Villähteen Leipä -nimisen kotileipomon Villähteelle Nastolan kuntaan. Pieni leipomo toimi omakotitalon kivijalkakerroksessa, jonka kaikki tuotteet paistettiin parimetrisillä haloilla lämmitettävällä kiviarinauunilla. Ensimmäisiä leipomon tuotteita olivat lihapiirakat, joiden ohessa myöhemmin alettiin valmistaa myös "ranskanleipiä ja limppuja".

Iäkäs leipurimestari joutui muutaman vuoden jälkeen luopumaan yrityksestään. Yritykselle ei useiden eri leipuriyrittäjien toimesta löytänyt kunnollista jatkajaa, joka olisi jaksanut pyörittää pitkiä ja raskaita päiviä vaatinutta leipomoa. Niinpä vuonna 1963 liikemies Olavi Hämäläinen päätti ottaa kotitalonsa kellarikerroksessa olleen leipomon yritystoiminnan haltuunsa. Olavi pestasi Kaarina Holtinkosken hoitamaan leipomoa yhdessä Hilkka-vaimonsa ja neljän muun työntekijän avustuksella. Myös leipomomiljööstä kiinnostunut Olavin ja Hilkan vanhin lapsi Tuomo vietti kaiken vapaa-aikansa leipomossa ja sai leipurimestarilta pieniä tehtäviä hoitaakseen. Usein kouluun Villähteeltä Nastolaan polkiessaan Tuomo vei polkupyörän tarakassa matkan varrella oleviin kauppoihin Villähteen Valkea -ranskanleipää ja Pyöröleipää. Samalla hän tutustui kauppiaisiin ja alkoi luoda yrittäjälle tärkeitä kontakteja asiakkaisiin.

9Tuomo sai oppinsa leipurimestari Helmut Schultzilta toimiessaan tämän oppipoikana Helsingissä. Kaupallisen koulutuksen ja leipuriopintojen jälkeen Tuomo alkoi vetää leipomoyritystä täysipäiväisesti vanhempiensa avustuksella vuodesta 1965 lähtien. Samaan aikaan myös leipomotiloja laajennettiin. 1970-luvun alussa tilat laajenivat vielä hieman, mutta jo maaliskuussa vuonna 1977 päätettiin rakentaa täysin uusi leipomo tilanpuutteen johdosta. Uusi leipomo nousi nykyiselle paikalleen Villähteen Kankaalle. Leipominen uusissa tiloissa aloitettiin helmikuussa 1978. Tilojen yhteyteen avattiin samalla myös leipomon kahvila-konditoria. Leipomo työllisti tuolloin yli 60 työntekijää ja asiakassuhteita oli noin 80. Tuotevalikoima oli laaja ja osaaminen näkyi niin ruokaleivän kuin kahvileivänkin valmistuksessa. Leipomotoiminta kasvoi ja menestyi, josta merkkinä vuonna 1980 liikkeenharjoittaja Olavi Hämäläinen palkittiin Nastolan Vuoden Yrittäjä -palkinnolla.

 

20

1990-luvusta lähtien Tuomo ja puolisonsa Sirpa ovat toimineet Villähteen Leipä Oy:n omistajayrittäjinä. Vuosien varrella toimitiloja on laajennettu ja toimintaa kehitetty määrätietoisesti. Muutamia omia kahviloita pyöritettiin Lahdessa Hämeen Valtatien varressa ja Nastolassa. Vaikeiden 90-luvun lamavuosien ja 2000- luvun alun vähittäiskaupan murroksen vaikutus näkyi myös Villähteen leivässä. Kysyntä väheni, jonka seurauksena tuotantoa ja toimintaa oli pienennettävä. Yrittäjäparilla oli kuitenkin vahva tahtotila. Etsittiin uusia markkinoita ja jakelukanavia sekä aloitettiin kehittämään uusia tuotantomuotoja. Rationalisoinnilla ja investoinneilla käynnistettiin tuoreleivonnan rinnalle tuotantolinja pakasteleivonnaisille.

Vuosien saatossa yritystä ja yrittäjäpariskuntaa on muistettu useilla huomionosoituksilla, jotka ovat olleet tulosta kovasta ja pitkäjänteisestä työstä. Vuonna 1999 Villähteen leipä Oy palkittiin Maakunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnolla. Vuonna 2008 Keskuskauppakamarin kultainen elämäntyömerkki luovutettiin kunnianosoituksena Sirpa Hämäläiselle 35-vuoden ja Tuomo Hämäläiselle 45-vuoden työskentelystä elinkeinoelämässä. Samana vuonna Villähteen Leipä Oy täytti 50 vuotta.

Hämäläisten perheyrityksen tarina jatkuu kolmannen sukupolven näkyessä leipomon nykyisessä toiminnassa.